Het kan er hard aan toe gaan op het voetbalveld. In het vuur van het spel is een overtreding zo gemaakt. Bij elke overtreding is het aan scheidsrechter (en oké, soms ook de VAR) om te beslissen of er een kaart gegeven wordt. Er zijn gokkers die hopen op veel kaarten, terwijl anderen juist verwachten dat de scheidsrechter coulant is. Als je voorspelling uitkomt, kun je heel wat geld verdienen met het wedden op gele/rode kaarten. De mooie quoteringen zijn voor veel gokkers dan ook dé reden om zo’n weddenschap aan te gaan.
Bookmakers zijn er maar druk mee. Ze moeten de quoteringen bepalen voor 1×2 weddenschappen, handicap-weddenschappen, dubbele kans weddenschappen en nog veel meer. Hoewel er veel data en expertise voorhanden is, moeten bookmakers toch een keuze maken waar ze meeste tijd aan spenderen. Ze hebben liever dat de quoteringen bij de populairste wedmarkten (1×2, handicap, aantal doelpunten) perfect zijn, dus besteden ze soms wat minder aandacht aan de gele en rode kaarten. Dat betekent dat er voor jou kansen liggen.
Er zijn trouwens verrassend veel weddenschappen waar je uit kunt kiezen. Richt je bijvoorbeeld op het totale aantal kaarten of verdiep je enkel en alleen in de thuisclub. Als alternatief kun je gaan wedden op het team dat de eerste kaart krijgt. Vraag je daarnaast ook af of er een rode kaart komt. En zo ja, welk team krijgt hem dan? Het gaat in deze wedmarkt vaak om ja/nee- of over/under-weddenschappen. Je hebt dus 50% kans om de winst binnen te slepen.
Bij het wedden op gele/rode kaarten volg je niet zomaar je intuïtie. Het is namelijk belangrijk dat je data verzamelt en dat je je verdiept in het arbitrale trio. Om met dat laatste te beginnen: de ene scheidsrechter trekt nu eenmaal makkelijker een kaart dan de andere. Zorg dus dat je weet wat voor type scheids de leiding heeft over de wedstrijd. De statistieken van het vorige Eredivisie-seizoen laten al duidelijk zien dat er grote verschillen zijn. Jeroen Manschot deelde in zijn 19 wedstrijden gemiddeld 4.16 gele kaarten uit en 0.11 rode kaarten. Dat is veel meer dan Bas Nijhuis, die in 26 duels een gemiddelde laat zien van slechts 1.85 gele en 0.04 rode kaarten. Grijpt iemand snel naar zijn borstzak of komt er alleen een afstraffing bij zware overtredingen? Voor jouw weddenschap is dit essentiële informatie.
Het wel of niet krijgen van een kaart is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het scheidsrechterstrio. Voor je een weddenschap aangaat, is het dus verstandig om data te verzamelen van de individuele spelers. Sommige spelers zoeken nu eenmaal graag de grenzen op (of hebben gewoon een enorm kort lontje) en slepen daardoor regelmatig een kaart binnen. Het soort wedstrijd kan daarbij van invloed zijn. Bij een stadsderby of een duel tussen twee rivaliserende topclubs is de concurrentiestrijd in het hele stadion voelbaar, zowel op als naast het veld. Spelers gaan er dan al snel wat harder in dan normaal. Het is simpelweg wachten tot de eerste kaart tevoorschijn komt.