Wat zijn odds bij online bookmakers?

Wat zijn odds bij bookmakers?

Als fanatieke voetbalwedder is er één ding waar je gewoon niet omheen kunt, namelijk: de hoogte van je odds oftewel quoteringen. Dat is maar goed ook, want hierdoor wordt bepaald hoeveel winst je maakt. Toch is hoger niet altijd beter, want als je op de verkeerde partij ingezet hebt krijg je nog niets. Daar komt bij dat de odds bij iedere bookmaker weer anders zijn. Klinkt het hierdoor wat ingewikkeld? Geen probleem, we zullen het voor je uitleggen.

Wat zijn quoteringen?

Quoteringen, ook wel ‘noteringen’ en in het Engels ‘odds’ genaamd, zijn onmisbaar bij het voetbalwedden. Je ziet de cijfertjes namelijk bij iedere weddenschap zien staan. Wat ze precies betekenen?

Odds vertellen je wat er te verdienen valt bij een weddenschap. Het zijn getallen waarmee wordt aangeven hoeveel winst je per ingelegde euro maakt. We zullen je een voorbeeld geven van hoe dit precies werkt.

Stel je voor, op club A staat een quotering van 2,55. Als je 10 euro op dit team zet en ze winnen, dan krijg je 10 x 2,55 = 25,5. Je winst is dan 15,50.

Wanneer club A verliest, krijg je echter niets. Stond er op club B een notering van 3,75 dan krijgt je klasgenoot, die er 20 euro op had gewed, 20 x 3,75 = 75. Hij maakt dan dus 55 euro winst.

Het verschil in quoteringen

De hoogte van quoteringen worden bepaald door de bookmakers. Ze verschillen niet alleen per wedstrijd, maar ook per club. Dit doen ze om zoveel mogelijk winst te maken. Bookmakers halen hun verdiensten namelijk uit het geld dat gokkers verliezen. Iedere speler die er naast zit is zijn of haar inzet namelijk kwijt en dat geld gaat naar de bookmaker. In principe willen bookmakers dus dat zoveel mogelijk mensen verliezen.

Toch willen ze aan de andere kant ook weer een zo hoog mogelijk aantal deelnemers. Deze proberen ze onder andere te krijgen met aantrekkelijke odds. Want hoe hoger die zijn, hoe meer mensen erop afkomen. Al zorgen hoge odds dus wel weer voor minder winst. Alhoewel dit tegenstrijdig klinkt, hebben ze er wat op bedacht.

Bij veel wedstrijden heb je een partij die volgens de meerderheid een grotere kans heeft om te winnen. Vandaar dat ook meer mensen erop wedden. Bookmakers spelen daarop in door die club een relatief lage quotering te geven. De underdog krijgt echter een hoge quotering. Dit om er voor te zorgen dat er ook mensen zijn die op die club wedden. Want mocht deze uiteindelijk toch blijken te winnen, dan halen ze een leuk bedrag binnen.

Deze strategie zorgt ervoor dat er altijd een goede balans is tussen beide partijen. Ze willen namelijk voorkomen dat iedereen op de grootste kanshebber inzet en ze als bookmaker daardoor misschien alleen maar geld moeten uitkeren en niks binnenhalen.

Weergave van quoteringen

Quoteringen worden niet overal hetzelfde weergegeven. Niet alleen heten ze in het Engels ‘odds’, soms staan de getallen ook op een andere manier genoteerd. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Het gaat hier echter alleen om een verschil in weergave, de hoogte blijft verder hetzelfde.

Toch is het verstandig om jezelf hier een keer in verdiepen, om eventuele verwarring te voorkomen. Bij sommige sites is het echter ook mogelijk om te switchen naar de door jou gewenste weergave, wat natuurlijk helemaal makkelijk is.

De beste odds

Wil jij weten waar je de beste quoteringen kunt vinden? Bekijk dan eens ons handige overzicht [bookmaker overzicht] waarin alle grote en betrouwbare bookmakers te vinden zijn. Inclusief uitgebreide reviews met daarin alle voor- en nadelen van de betreffende sites en apps. Tevens informeren we je uiteraard ook over de bijbehorende quoteringen en bonussen.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2018 Voetbalbookmakers.nl. Alle rechten voorbehouden.