Heb jij ooit stilgestaan bij de slogan Speel bewust 18+? Misschien niet. Dit komt dan voornamelijk omdat een gokverslaving waarschijnlijk ondenkbaar is voor de meeste mensen. Toch komt het vaker voor dan je denkt, juist met online gokken. Merk jij van jezelf dat je soms teveel met het wedden op voetbal bezig bent? Dan is dit artikel wellicht wat voor jou.
Al vanaf de middelbare school worden kinderen volop gewaarschuwd voor de gevaren van roken en alcohol. Dit natuurlijk omdat deze middelen ongezond zijn en bovendien verslavend kunnen werken. Vandaar dat de overheid ze alleen toegankelijk stelt voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Ditzelfde geldt voor gokken, wat op het eerste gezicht misschien niet zoveel gezondheidsrisico’s lijkt te hebben. Toch kan ook dit behoorlijk verslavend zijn.
Een jaar of 10 geleden was het nog makkelijk om kinderen buiten het bereik van gokken te houden. Mocht iemand onder de 18 jaar proberen aan te kloppen bij een casino of wedkantoor, dat werd hij of zij direct geweigerd. Dit omdat het illegaal was om kinderen toe te laten. Ook voor de mensen die wel oud genoeg waren was er volop controle. Wanneer men het idee had dat een speler teveel in het spel opging werd deze erop aangesproken.
Met de komst van het online gokken wordt het echter een stuk lastiger om dit soort zaken in de gaten te houden. Er geldt weliswaar een minimumleeftijd voor het gokken, maar deze is natuurlijk makkelijk te omzeilen door een ander jaartal in te geven. Daarnaast zijn ook volwassenen lastiger te controleren. Als je vanuit thuis gokt, is er niet altijd iemand bij die het in de gaten houden. Sites kunnen wel meten hoeveel een gebruiker actief is, maar zullen nooit ingrijpen. Dit omdat online wedkantoren vrijwel alleen gefocust zijn op winst.
Het is hierdoor raadzaam om je eigen gokgedrag wat beter in de gaten te houden. Dit omdat het vervelend zou zijn als het uit de hand loopt. Bijvoorbeeld omdat je er teveel geld insteekt. Want zeg eens eerlijk, is het weleens voorgekomen dat je achteraf meer hebt ingelegd dan dat je eigenlijk wilde? Alhoewel iedere gokker dit waarschijnlijk weleens heeft gehad, moet je ervoor waken dat dit niet te vaak voorkomt. Het is niet ongebruikelijk dat je na een tijdje fanatiek gokken een verslaving opbouwt.
Het is lastig om te zeggen of jij wel of geen risico loopt. Iedereen is anders en gaat daardoor op een eigen manier met de verleidingen van het gokken om. De een kan volledig in het spel opgaan zonder meteen verslaafd te raken, maar voor de ander is dit misschien wat lastiger.
Toch zijn er wel degelijk een paar dingen die als symptomen van een verslaving gezien kunnen worden. Hieronder een paar voorbeelden:
Herken je één of meerdere van deze symptomen? Neem dan eens een kijkje op gokverslaafd.info. Deze website bevat nuttige informatie en adressen waarbij tips en hulp worden geboden. Doe dit ook als je het herkent bij een van je mede-gokkers. De reden hiervoor is dat ook bij het gokken je omgeving veel invloed kan hebben. Als je met vrienden in de kroeg staat en ze nemen allemaal nog een biertje, is de kans namelijk groot dat jij dit ook zult doen. Zelfs al je jezelf had voorgenomen niet meer te drinken. Bij gokken kan dit hetzelfde werken. Zorg er daarom ook bij het voetbalwedden voor dat je jezelf niet gek laat maken door je vrienden.