Over/under gokken op het aantal goals

Over Under weddenschappen

Een over/under-weddenschap is extreem populair bij sportwedders. Het is een zeer eenvoudig speltype, vooral bij voetbalweddenschappen. Het is niet het exacte eindresultaat dat winst of verlies bepaalt, maar of het eindresultaat – en vooral het aantal doelpunten van een wedstrijd – boven of onder een door de bookmaker bepaalde waarde ligt. Maar niet alleen op het aantal doelpunten in een voetbalmatch kan worden ingezet. Veel bookmakers bieden opties aan voor over het aantal gele kaarten, het aantal corners, het aantal vervangingen en ga zo maar door.

Ze vallen in de categorie 2-way bets

Over/under-weddenschappen behoren tot de groep van 2-way bets, aangezien er

slechts twee opties zijn en daarom zijn de kansen mathematisch gezien 50/50. Deze soort weddenschappen zijn zeer goed speelbaar bij voetbal, zeker bij wedstrijden waar een favoriet aantreedt met een zeer lage quotering voor winst. Maar ze kunnen voor vrijwel alle sporten worden aangeboden. Bij tennis kan worden gewed op het aantal games en bij een autosportevenement of er meer of minder dan een bepaald aantal voertuigen de finish bereikt. Zelfs onder Amerikaanse sportwedders zijn over/under-weddenschappen erg populair, vooral in de American Football (NFL) en basketbal. In de NBA gaat het meestal om de telling van het aantal punten.

2-way weddenschappen zijn minder riskant

Aangezien er maar twee mogelijke opties zijn in dit type weddenschap, zijn tips over over/under-inzetten minder riskant dan een tip over het exacte aantal doelpunten – en dat geeft ook de verhouding van de kansen weer. In de regel stellen de bookmakers een limiet van 2,5 goals in voor over/under inzetten, zodat de kansen relatief gelijk zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die deze regel bevestigen. Speelt een grote favoriet, zoals Spanje in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen een klassieke underdog als San Marino, dan is de limiet is meestal een stuk hoger. Immers, de kans op een hoger aantal doelpunten is veel groter in een dergelijke ontmoeting. Een gok op “under 2.5” zou weinig interessant zijn. Als het eenmaal begint te lopen bij het Spaanse team, is de tien zo in zicht. Over/under-weddenschappen, zoals op doelpunten in het voetbal, kunnen het juiste zout in de (gok) pap zijn en worden daarom vaak gekozen door sportgokkers.

Halfjes om een onbesliste uitslag te voorkomen

De bookies zijn wel zo slim om de opties bij voetbalweddenschappen voor een over/under-weddenschep in halve getallen uit te drukken. Op die manier eindigen weddenschappen nooit beslist en hoeven er dus ook geen inzetten te worden terugbetaald als gevolg van een niet geldende uitslag. Bij het gokken op het exacte aantal doelpunten in een wedstrijd is dit uiteraard niet het geval, terwijl die vaak in dezelfde markt worden aangeboden. Je kunt ervan uitgaan dat 2.5 het meeste evenwicht biedt bij het inzetten. Dat is ook niet vreemd, aangezien het gemiddeld aantal goals per wedstrijd wereldwijd tussen de 2 en 3 ligt. De Nederlandse eredivisie is een van de competities waar traditiegetrouw de meeste ballen tegen de touwen vliegen. Inzetten op een doelpuntenaantal boven de 5.5 geeft dan ook niet eens zo’n hele hoge quotering. Dat verschilt uiteraard per wedstrijd en is afhankelijk van de inschatting van de bookmaker. Zoals we eerder zagen, wordt met name bij grote krachtsverschillen een lagere quotering geboden bij inzetten op “over 5.5”.

18plus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Copyright © 2018 Voetbalbookmakers.nl. Alle rechten voorbehouden.